tirsdag, maj 19, 2009

Jyske og fynske kommuner


Jyske og fynske kommuner er hårdest ramt af den stærkt stigende ledighed. Og det er ikke tilfældigt. For det er også her at erhvervsstrukturen er helt skæv. Der er nemlig alt for mange ufaglærte inden for de mest udsatte brancher som byggeri og industri.

© DR

Skrevet af: Charlotte Holten-Møller
Ledigheden slår hårdest i jyske og fynske kommuner
20. maj 2009 03.00 Penge Opdat.: 20. maj 2009 06.40

Vil du have et arbejde? Så er det nok hverken i Skive, Ikast-Brande eller Rebild og Kerteminde kommuner du skal søge.

For de kommuner er ramt af den hurtigst stigende ledighed siden sommer hvor ledigheden bundede og frem til marts i år. Her er ledigheden steget med 2,3-2,2 procentpoints på bare ti måneder, viser de sæsonkorrigerede tal.

Til gengæld kan kommuner i hovedstadsområdet og områderne omkring de store provinsbyer bryste sig af de mindste ledighedsstigninger på 0,4 - 0,5 procentpoints. Det viser en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE.

Flest ufaglærte i byggeri og industri
Der er også helt hvide pletter på arbejdsløshedens danmarkskort, hvor der slet ikke er sket nogen bevægelser.

Det gælder udkantskommuner som Syddjurs og Lolland. Men det kan skyldes, at arbejdsløsheden her i forvejen er meget høj.

- Til forskel fra tidligere har vi denne gang set på, om de kommuner, der er hårdt ramt, også er de kommuner med de fleste ufaglærte og en stor koncentration af byggeri, anlæg og industri. Og det viser analysen klart at det er det, siger direktør i AE, Lars Andersen.

Ramt rigtigt hårdt
Og fremtiden tegner ikke lysere for de kommuner, der har en helt skæv erhvervsstruktur.

- De kommuner bliver ramt rigtigt hårdt her og nu. Men på længere sigt må man desværre også se i øjnene at mange af de ufaglærte job, der forsvinder nu aldrig kommer igen. De job der vil opstå og som der vil være behov for er job der kræver uddannelse, siger Lars Andersen videre.

På virksomheden Kverneland i Kerteminde kommune, der laver landbrugsmaskiner har ufaglærte Pia Wilkens også mærket krisen kradse. Hun er blandt de omkring 80 medarbejdere, der har fået overrakt en fyreseddel.

- Min søn der er i lære her på virksomheden, bliver færdig til jul. Så må vi se, hvad der sker. Min datter blev udlært som logistikassistent her på Kverneland i december, men er også blevet fyret på grund af nedgang i ordrebøgerne. Og min mand er på Lindøværftet. Men her er de jo også en truet race. Så det går vi også og venter på og håber, at han ikke også bliver fyret, siger Pia Wilkens.

Vindmøller og medicin
Ifølge Lars Andersen vil der stadig være industriarbejdspladser i Danmark. Især inden for vindmølleproduktion og medicinalindustrien.

- Der vil være industrier, som vi ikke vil have i fremtiden. Men der vil også være masser af andre industrier for eksempel inden for vindmølleproduktion og medicinalindustrien. Og de vil vokse, men selvfølgelig vil vidensindholdet blive større og større. Det gælder også omstillingsbehovet, understreger Lars Andersen, direktør i AE.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar